Ahad, 14 November 2010

daging masak kurma

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Resepi seterusnya ialah daging masak kurma.

Bahan-bahannya:

1) Bawang merah + bawang putih + halia = ditumbuk
















2) Daging yang telah dibersihkan dan dipotong-potong (daging ni Ummi yang potong).















3) Bahan-bahan untuk dimasukkan di saat-saat akhir iaitu santan (RM4) + bawang besar (ikut suka) + tomato (4 bijik) + cili besar (5 batang) + daun bawang (2 tangkai)






























4) Jangan lupa potong tau bawang + cili besar + tomato + daun bawang tersebut.































Cara-caranya:

1) Tumis bahan-bahan yang dah ditumbuk tadi.
2) Masukkan daging dan tutup periuk tu sampai daging tu mengeluarkan airnya sendiri.
3) Biila daging dah lembut, masukkan santan dan kacau (tembok) setiap masa.
4) Bila dah menggelegak, masukkan bahan-bahan akhir yang telah dipotong tadi.
5) Kacau dan tutup api. Hidangkan bersama nasi putih dan ikan masin serta air basuh tangan.

















 
p/s: Kali ni daripada piring ikan masin sampailah ke bekas air basuh tangan, semua aku guna bekas steel.


:: wallahu a'lam ::

1 ulasan: