Ahad, 14 November 2010

ikan bakar

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Selepas percubaan pertamaku memasak ayam kicap membuahkan hasil yang memuaskan, esoknya Ummi suruh aku masak ikan bakar pulak, makan dengan aiskrim air asam. Rupanya senang je nak masak ikan bakar, cara-caranya:

Basuh ikan (dah suruh orang kat pasar tu siang sekali masa beli hari tu).

Letak ikan-ikan tersebut dalam periuk yang kita nak guna nanti
(aku guna multipurpose cooker je)
 

Taburkan kunyit + garam sesuka hati ke atas ikan-ikan tersebut.

Gaulkan sampai garam dan kunyit tu menyelaputi ikan-ikan tersebut secara menyeluruh.
 

Hidupkan suis periuk untuk memulakan masakan. 
 

Perhatikan wap dah mula keluar akibat proses pemeluwapan dan kondensasi.

Tutup suis bila ikan-ikan tu dah ada rupa ikan bakar yang layak dimakan.


Cara-cara nak buat air asam pulak:

Sediakan bahan-bahan iaitu:
belimbing besi + bawang merah + bawang putih + bawang besar + cili api

Ummi kata cili api tu letak 5 atau 7 bijik, so aku letak 6 untuk berlaku adil
tapi lepas tu Ummi suruk tambah lagi 3 bijik.
 

Pastikan belimbing besi tu dipotong sedikit kedua-dua hujungnya sebelum dibersihkan.

Masukkan kesemua bahan tadi ke dalam blender.

Hidupkan blender, dan kisar sampai lumat. Kalau rajin, boleh tumbuk je guna lesung batu.

 Hasilnya ialah air asam a.k.a ice-cream-like-stuff yang menggiurkan.

Hidangkan bersama nasi putih dan ikan bakar tadi, jangan lupa air basuh tangan sekali.

Bekas-bekas yang aku guna mostly stainless steel, unik kan?

:: wallahu a'lam ::





Tiada ulasan:

Catat Ulasan