Sabtu, 8 Disember 2012

So long

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Wow it's been very very long since I posted the previous entry. More than a month! Still remember my resolution to be active in blogging but couldn't walk my talk due to technical issues (alasan sangat). It's ok, I can forgive my self as I always do haha..

I was planning of flying to the UK tomorrow morning (Sunday) but when I was about to buy the flight ticket this morning, I realized that it seemed impossible to make a payment because the ticketing office is closed on weekends.

Couldn't blame any other than myself for last minute preparation. But I'm sure this is the best for me. Allah wants to let me finish my tasks first before I can enjoy my holiday & convocation ceremony. Oh ya, forgot to mention that I'm going to the UK to attend my graduation ceremony.

My first plan was to bring Ummi and Abah together with me to witness my graduation and to recall the good old memories of Manchester where they've been before when Abah was pursuing his study there. But they seem to feel guilty of leaving their small children at home. So Ummi suggested me to bring Allamah as their representative.

Hu... I feel like I have a lot of things in my mind to be written here but I am now soooo sleeepyyy to blog any further. Now is already 1.30 am ok. So I think that should be all for this time around. Thank you

:: wallahu a'lam ::

Selasa, 30 Oktober 2012


:: bismillahirrahmanirrahim ::

I am now on the second day of CTS which stands for Certificate in Teaching Skills. 10 more days to go and now I am so sleepy.

:: wallahu a'lam ::

Khamis, 25 Oktober 2012


:: bismillahirrahmanirrahim ::

Hu... I did know that MSU's wifi service has blocked a number of applications eg. Facebook, Skype, Youtube, Whatsapp etc and I have no problem with that as I find it good to make us more productive, proactive and prolific!

But I just knew this morning that Playstore has also been blocked. I just noticed it when I was to install myresipi application. Haha I feel so lucky to be here, there's no single chance to be lagho. Forget about the installation as I can always do it at home.

Alhamdulillah 'ala kulli hal.

:: wallahu a'lam ::

Updated: I've tried to publish this entry but guess what... It failed! It means that Blogger has been blocked as well. Now I really feel like laughing full-heartedly. Have to wait several hours before I could publish this when I reach home :D

Ahad, 21 Oktober 2012


:: bismillahirrahmanirrahim ::

I made kuih keria this morning. Ummi boiled sweet potatoes aka keledek. When they became soft, I lenyek them all and mixed with wheat flour all using my very own hands. Afiah helped with the frying.

The first batch was nice because I added only a little flour but to make life easier, I later added some more flour so that the dough won't be too sticky to be shaped into a ring. But as an outcome the later batch became relatively 'harder' but not too hard, still chewable, bite-able and most important, edible. Just not as soft as before but who cares? Afterall, all the kerias have become extinct before lunch time.

Need to learn more about cooking. At this age, I'm still relatively an amateur. Sobs

:: wallahu a'lam ::

Sabtu, 20 Oktober 2012


:: bismillahirrahmanirrahim ::

As a few friends might know (yes, only a few because I didn't tell all), I'm currently working with MSU (Management & Science University) as a lecturer. Lecturer, that's the name of the post offered to me by the university. But as for now I haven't formally delivered any lecture yet becuse it's the end of semester and lecturing session has ended to make a way for exam period.

So my tasks for the time being are mostly related to students' exam. Invigilating written exam, examining skill/practical tests, marking exam papers/lab reports etc. This gives me some chances to deal with the students of Optometry and get to know some of them before meeting them in lecture room.

I am so grateful with what Allah has arranged for me. Should it happen that I have to give a lecture right after joining MSU about 3 weeks ago (since October 1, 2012), I might not be able to prepare very well and my lecture will perhaps be a mess (just a possibility, it might also be good who knows). For a fresh master graduate with almost zero teaching experience like me, it'll be better (or even best) to have an ample time to prepare for my very first formal lecture. Tentatively I'll start my lecture by next month when new semester starts.

Indeed Allah is the best Planner and Determinor. May Allah ease me in whatever I do as He always does. Amin.

:: wallahu a'lam ::


:: bismillahirrahmanirrahim ::

It's the first time I post an entry via my mobile phone, as I just installed Blogger application minutes ago.

But as expected, it seems that this mobile version is lacking of a number of functions as compared to web version.

That's not a big deal though, as long as I can access my blog frequently without the hassle of switching my laptop on and off everytime I feel like blogging.

Probably it was due to that hassle that made me blog less frequently. Most of the time I'm not in the mood of blogging when my laptop is on (like in my office) and when an idea comes for blogging, I'm not in the mood of switching my laptop on.

With this app, it's hoped that I can update this blog more frequently so that in future it can be a reference for me and the next generations to come.

:: wallahu a'lam ::

Ahad, 27 Mei 2012

gambar oh gambar

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Hu... sedihnya. Dah hilang semua gambar yang aku letak dalam blog ni, kecuali profile picture kabur yang konon-konon aku tengah menulis tu. Ceritanya macam ni: aku baru beli handphone Samsung Android (takdelah baru sangat, dekat 2 bulan jugak. Model: tuutt). Sebab Android ni bawah Google, jadi dia pun synchronizekan fon tu dengan semua data aku kat Google termasuk semua gambar-gambar dalam blog ni (Blogspot pun Google jugak). So semua gambar-gambar dalam blog ni ada dalam galeri fon tu. Hobi aku pulak suka delete gambar yang aku rasa tak penting sebab taknak orang tengok gambar-gambar tu bila bukak fon aku. So aku pun delete semua gambar-gambar blogger dalam galeri fon tu, aku rasa dah tak penting sebab dah ada kat blog kan. Aku tak tau pulak bila buang gambar dalam galeri tu, yang dalam blog pun akan lesap sekali. Dan itulah yang telah terjadi pada aku sekarang, waaAA! Sayang kot gambar-gambar tu semua, tak taulah boleh retrieve balik ke tak. Takpelah, aku redha... gambar je pun kan. Banyak lagi nikmat-nikmat lain yang aku masih ada.

:: wallahu a'lam ::

Jumaat, 18 Mei 2012


:: bismillahirrahmanirrahim ::

We might be annoyed when people say: "Yes I am hot/pretty and I know it" but it is even more annoying when someone uploads a photo on facebook with her cutest face possible but then the caption says: "I know I'm not that cute / pretty" with a hope that people will comment: "No, you really are!".

p/s: Thought of saying this in FB but... huhu

:: wallahu a'lam ::

Rabu, 2 Mei 2012

projek oh projek

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Wah, lama gila tak bukak blog ni. Tup tup dah berwajah baru pulak blogspot sekarang, tak kisahlah. Tak lama lagi exam untuk semester 2, lepas tu dah kena fokus kat projek. Sebenarnya aku tak berapa eksaited sangat dengan projek tu sebab dia pasal makula, bolehlah nak diaplikasikan dalam AMD (age-related macular degeneration). Masalahnya AMD tu cuma banyak kat Western je, tak banyak kat Asian termasuk Malaysia. Jadi aku rasa macam tak berapa berbaloi, boleh tak... Haha. Apapun, suka atau tak aku kena jugak buat betul-betul untuk projek ni sebab aku nak habiskan Masters ni cepat-cepat. Amin.

Ha satu lagi aku rasa macam nak terus duduk UK pulak lepas ni. Alang-alang aku takde bond dengan kerajaan kan, apa salahnya. Terfikir samada:

1) Nak ambil ujian untuk dapat kelulusan prektis sebagai optometris kat UK, takde kelulusan ni tak boleh kerja sebagai optometris, kerja lain boleh la.

2) Atau kerja je apa-apa kat sini untuk tambah pengalaman dalam 2-3 bulan baru balik kerja kat Malaysia. Tapi tak pasti kalau nak kerja biasa-biasa ni kena tukar visa ke tak.

3) Atau sambung PhD pulak kat sini, so bolehlah stay lagi 3 tahun kan. Tapi yang ni kena balik Malaysia dulu, carik sponsor, siapkan proposal semua baru boleh buat.

:: wallahu a'lam ::

Khamis, 15 Mac 2012

walk the talk

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Nasihat rutin optometris pada pemakai-pemakai contact lenses: "Jangan pakai contact lenses masa tidur". Tapi kalau optometris tu sendiri yang malas nak bukak contact lenses sebelum tidur, macam mana?

Huhu... Memang aku selalu tidur dengan contact lenses, malah pernah sampai beberapa hari berturut-turut. Aku berani bawak tidur sebab aku pakai silicone hydrogel contact lenses (Air Optix) tapi sebenarnya Air Optix ni bukan designed untuk pakai masa tidur macam Focus Night & Day.

Bila akau cakap kat Nefyn yang aku tidur dengan Air Optix, Nefyn membebel kat aku sampai aku scary. Tapi semalam perangai tu muncul balik, rasa macam nak tidur jugak dengan contact lenses, sekali-sekali apa salahnya kan. Tapi tiba-tiba teringat ayat ni:
(surah as-Saff, 61: 2-3):
"Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? Sangatlah dibenci di sisi Allah, jika kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan."

Wah~ Insaf! If you tell others not to sleep in contact lenses, then how dare u do it to yourself? Walk your talk, Adilah!

:: wallahu a'lam ::

parut oh parut

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Aku rasa nak gelak dan senyum sorang-sorang bila sebut pasal parut sebab ramai ahli keluarga aku yang ada parut kekal. Parut kekal ni maksudnya parut akibat kecederaan yang mengubah struktur kulit bukan macam parut jerawat (euw) atau luka-luka kecil yang boleh hilang tu.

Mula dengan Ummi, beliau ada parut kat dahi sejak aku kecik sebab ada sorang adik aku terbaling benda keras kat Ummi. Nakal macam mana pun anak Ummi, Ummi tak pernah benci sorang pun antara kami adik beradik. Akak pulak ada parut kat tepi mata (tak nampak kalau pakai tudung) akibat eksiden depan mata aku masa kitorang kecik.

Aku pulak ada parut kat belakang tangan kiri sebab terkena heater masa kecik. Allamah ada parut kat pipi sampai sekarang sebab masa kecik dia bukak pintu van Abah. Dalam van tu ada zink untuk buat bumbung, zink tu terkeluar kena muka Allamah. Alqamah parut kat kaki sebab kena langgar motor beberapa tahun lepas.

Asim ada parut atas batang hidung sebab kena dahan rambutan masa kitorang tinggal kat Batu Tiga dulu. Arifah ada parut belakang tangan macam aku tapi dia punya kecik sikit, sebab kena ubat nyamuk masa dia kecik.  (Kalau tak silap Afiah pun ada parut yang sama? Huhu, tak ingat).

Ataullah kot paling parah, parut kat lengan sampai siku sebab tangan dia termasuk dalam minyak panas masa Ummi tengah masak. Abah, Abidah, Afifah & Amilah, setau aku takde rekod parut kekal. Amru, tak ingat ada parut tak tapi baru ni dia eksiden jatuh motor dengan Asim, memang ada luka-luka tapi tak taulah berparut ke tak. Balik nanti aku tengok.

:: wallahu a'lam ::

Isnin, 5 Mac 2012

sahabat oh sahabat

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Aku pernah terbaca beza antara kawan biasa dan sahabat karib, salah satunya: sahabat ialah orang yang boleh penuhkan satu buku untuk cerita pasal kita sebab dia betul-betul kenal kita sedangkan kawan biasa tak mampu buat macam tu. Aku rapat dengan ramai beberapa orang tapi aku rasa takde sorang pun yang dapat bercerita pasal aku dengan tepat dan panjang lebar.

Salah seorang yang aku rapat ialah A. Aku yakin aku boleh cerita berjela-jela pasal A, sampai A pernah kata aku lagi kenal dia lebih dari dia kenal diri dia sendiri. Tapi aku yakin A tak boleh cerita panjang pasal aku. At this point, aku rasa aku ialah sahabat A tapi A bukan sahabat aku. Sedih jugak bila fikir yang aku ni takde sahabat yang memahami walaupun aku dah cuba sedaya upaya memahami orang tu.

Aku pernah cakap kat A yang dia tak faham aku, A kata aku yang susah sangat untuk difahami. Tak taulah mungkin aku yang terlebih sensitif, tapi aku betul-betul terkilan bila dia cakap macam tu, bagi aku itu cuma alasan. Untuk jadi sahabat yang baik, kena bersungguh-sungguh memahami walau macam mana pun fe'el kawan kita tu. Kita tak boleh expect kawan kita untuk jadi sama macam kita baru kita nak faham dia.

Sebenarnya tak susah pun nak faham aku cuma... ya, aku memang bukan wanita tipikal.

:: wallahu a'lam ::

Ahad, 4 Mac 2012

ma'thurat oh ma'thurat

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Bukan nak berbangga apatah lagi riyak, sebaliknya aku bersyukur Ummi sangat menitikberatkan bacaan al-Ma'thurat selepas subuh dan asar daripada kami kecil sampai sekarang. Terima kasih ummi. Abah selalu solat kat masjid, tapi beliau pun sentiasa menggalakkan kami baca ma'thurat. Alhamdulillah. Hasil didikan Ummi dan Abah, amalan ma'thurat terasa sangat sebati dalam kehidupan kami adik beradik.

Terasa tak lengkap satu hari tu kalau tak baca ma'thurat sebab dalam ma'thurat tu ada pelbagai doa yang akan membuatkan kita rasa tenang dan selamat sepanjang hari, dan paling penting semua doa-doa tersebut adalah doa-doa yang diamalkan oleh Rasulullah s.a.w. Di samping mendapat ketenangan dari berzikir, dapatlah juga mengamalkan sunnah Rasulullah s.a.w pada masa yang sama. Kira serampang dua mata.

Ditambah lagi, doa-doa yang dikumpulkan oleh Hassan al-Banna dalam ma'thurat tu adalah yang banyak fadilatnya seperti yang disabdakan oleh Rasulullah s.a.w dalam hadis-hadis baginda. Sebab tu aku suka baca ma'thurat sambil tengok buku dia supaya dapat baca dan fahamkan maksud terjemahan setiap doa yang disebut. Tapi yang sadisnya, aku lupa nak bawak buku ma'thurat datang UK ni.

Memang aku tetap teruskan amalkan ma'thurat secara hafalan, tapi tetap rasa teringin nak baca sambil tengok. Lagipun aku tak berapa hafal ma'thurat kubra, kalau ada buku ma'thurat tu barulah dapat baca ma'thurat kubra dengan yakin. Bila takde buku, aku baca ma'thurat sughra je. Masa Hanin balik Malaysia hari tu, terfikir jugak nak mintak Hanin bawakan ma'thurat balik sini tapi tak terkirim pulak.

Sampailah satu hari aku ternampak buku ma'thurat Ucop dalam kotak barang-barang yang dia nak bawak balik Malaysia. Aku pun guna ma'thurat tu dengan niat akan pulangkan bila Ucop dah nak hantar barang-barang tu. Beberapa hari sebelum Ucop balik Malaysia, masa dia tengah sibuk kemas-kemas barang aku pun tunjuk buku tu kat dia tapi alhamdulillah Ucop kata: "Takpe, ambil je. Saya memang ada banyak".

Alhamdulillah sekarang aku dah dapat baca ma'thurat sambil tengok maksud dan dapat baca ma'thurat kubra. Dan dalam buku tu ada bacaan qunut nazilah sekali, jadi dapatlah jugak aku mendoakan umat-umat Islam yang sedang tersiksa dan menderita di negara mereka. Alhamdulillah & terima kasih Ummi, Abah & Ucop. Ya Allah, bantulah aku untuk terus istiqamah dengan amalan ini. Amin.

p/s: Ucop ialah adik lelaki Imah yang baru habis belajar di UK.

:: wallahu a'lam ::

a separation

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Baru-baru ni sebuah filem Iran bertajuk 'A Separation' menang anugerah Oscar (Academy Award) 2011 untuk kategori Filem Bahasa Asing Terbaik. Wow, aku pun terus rasa teruja nak tengok dan aku bernasib baik filem penuh dia dah ada kat YouTube (klik sini kalau nak tengok). Filem dia agak panjang, dalam 2 jam lebih sikit tapi tak membosankan walaupun takde unsur-unsur cintan-cintun. Banyak mesej yang kecil tapi signifikan diselitkan dalam filem ni, antaranya:

- Minta izin suami untuk bekerja
- Berani kerana benar
- Jangan terlalu ego untuk mengaku salah
- Tak sesuka hati bersumpah dengan al-Quran
- Elakkan bertengkar depan anak
- Panas baran takkan menyelesaikan masalah
- Adil dalam menghukum walaupun dalam keadaan tertekan
- Takde manusia yang terlepas dari buat salah
- Orang yang menipu takkan hidup tenang
- Jangan suka salahkan orang je, cermin diri sendiri
- Sedaya upaya cuba mengelak dari menyentuh bukan mahram
- Fikirkan maslahat orang lain juga dalam membuat keputusan
- Tak melibatkan anak-anak dalam persengketaan antara keluarga
- Mesti bijak menentukan prioroti dalam hidup
...dan banyak lagi tapi aku tak ingat sangat...

p/s: Aku rasa muka isteri (Simin) tu macam Sana dan suami (Nader) macam Dr Shoaib.

:: wallahu a'lam ::

pokok oh pokok

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Setiap kali pergi kelas, aku akan lalu jalan ni.

Kat Lumley Close ni ada sebatang pokok.

Aku suka tangkap gambar pokok ni bila lalu sini.

Kononnya nak tengok perubahan pokok ni bila bertukarnya musim.

Tapi, suatu hari sebelum masuk musim bunga...

Pokok tu dah takde!!!

:: wallahu a'lam ::

Ahad, 26 Februari 2012

modest oh modest

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Tadi aku jumpa Sal. Dia datang dari Glasgow untuk program Daurah kat Manchester sekali dengan kawan-kawan dia, salah seorangnya kak Sumaiyah. Masa Kak Sumaiyah mula-mula bahasakan diri dia 'Akak', aku baru nak perasan muda. Haha. Sebab dia nampak sangat muda, memang tak sangka umur dia dah 30 dan dia sangat slim, memang tak sangka dia dah kahwin. Kak Sumaiyah pernah buat dissertation untuk Masters pasal 'Fashion and Faith'.

Kak Sumaiyah kata orang yang pakai tudung tak semestinya dia adalah seorang yang modest (bersederhana). Pakaian cuma sebahagian kecil dari modesty (kesederhanaan). Kalau seseorang tu tutup aurat lengkap tapi dalam masa yang sama dia suka bershopping sakan, itu bermakna dia masih belum cukup modestTo be modest, we should apply modesty in all aspects not only in terms of dressing. Dan lepas jumpa dorang tadi aku tertengok video ni kat YouTube.

:: wallahu a'lam ::

Selasa, 7 Februari 2012

salji oh salji

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Ini koleksi video masa salji turun beberapa hari lepas, credit to Tiqa.

Video 2: Eksaited

Video 3: Snow war

:: wallahu a'lam ::

delisa oh delisa

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Sebelum datang sini, adik-beradik aku dok berebut nak baca novel Hafalan Shalat Delisa. Dan beberapa bulan lepas, keluar trailer untuk movie Hafalan Shalat Delisa. Walaupun tak sempat lagi baca novel tu, aku memang tak sabar nak tunggu filem dia keluar. Dan beberapa hari lepas aku berpeluang untuk tengok filem ni kat YouTube. Memang banyak mesej tersirat dan tersurat yang disampaikan dalam filem tu. Walaupun kawan aku kata "tak logik", "ada patut ustaz bercinta dengan foreigner" atau mungkin "sinematografi tak bagus" etc... aku tetap teguh menyatakan filem ni antara yang terbaik pernah aku tonton sebab aku suka menilai sesebuah filem tu melalui mesej yang dibawa.

Antara nilai positif yang terdapat dalam filem ni:
- Solat harus khusyuk
- Perlu faham apa yang kita baca / doa dalam solat
- Melakukan sesuatu itu harus ikhlas, bukan inginkan ganjaran
- Mencintai ibubapa kerana Allah
- Jangan mendengki sesama adik beradik
- Hargai manusia yang hadir di sisi
- Redha dalam menerima kenyataan dan ketentuan Allah
- Sentiasa tabah walau seberat mana pun ujian
- Sentiasa menggembirakan orang lain walaupun tengah sedih
- Bila kita diuji, ada orang yang lebih besar ujiannya dari kita
- Allah itu Maha Adil. Ada satu part yang Delisa kata "Allah tak adil pada Delisa" sebab Delisa kehilangan ramai orang-orang tersayang. Aku pun menangis masa tengok part ni sebab memang besar ujian yang menimpa Delisa dan masa part ni, ketabahan Delisa dah sampai ke kemuncaknya. Tapi masa Delisa demam kat hospital tu ramai yang datang melawat Delisa, menunjukkan bahawa perginya insan-insan dari hidup kita pasti akan ada gantinya, sememangnya Allah itu maha Adil.

Selamat menonton dan mengambil iktibar.

:: wallahu a'lam ::

koruptor vs pencopet

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Baru lepas tengok filem Indonesia: Alangkah Lucunya Negeri Ini (sila klik untuk tengok kat YouTube). Kita semua tahu koruptor dan pencopet kedua-duanya adalah kerja haram sebab mengambil hak orang lain, tapi realitinya tindakan hanya diambil ke atas pencopet sedangkan koruptor terus berleluasa. Pencopet dipandang rendah sedangkan koruptor disanjung tinggi. Hakikatnya walau apapun tindakan yang dilakukan, pencopet takkan dapat dihapuskan selagi koruptor masih wujud.

Kewujudan pencopet adalah berkadar langsung dengan kewujudan koruptor. Atau dalam bahasa mudahnya: lebih banyak koruptor, maka lebih banyaklah juga pencopet. Sebab dengan berleluasanya koruptor, negara akan terus miskin, rakyat menderita dan seterusnya menjadi pencopet sebagai sumber rezeki. Mudah kan? Tahniah atas keberanian filem tersebut dalam mendedahkan realiti masyarakat kini, kalau kat Malaysia mungkin awal-awal dah kena banned.

Kesimpulannya untuk menghapuskan pencopet,
terlebih dahulu kita harus menghapuskan koruptor.

:: wallahu a'lam ::

buku lima

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Alhamdulillah malam tadi sebelum tidur aku berjaya habiskan baca buku berjudul The Miracle of Hormones karangan Harun Yahya setelah berbulan-bulan tak habis-habis. Dan alhamdulillah jugak, ini adalah buku kelima yang aku berjaya habiskan sepanjang 5 bulan aku kat Manchester ni. Mungkin bukan sesuatu yang membanggakan bagi sesetangah orang, tapi ia sudah cukup untuk menggembirakan diri aku sendiri. Sekurang-kurangnya ada jugak aktiviti berfaedah yang aku buat kat sini selain berjalan-jalan, bergembira dengan kawan-kawan dan bermain salji.

Aku memang suka baca buku tapi aku bukan nerd sebab budak nerd suka baca buku teks. Aku pulak suka baca buku yang tak berkaitan dengan pelajaran, mungkin sebab itu yang dekat dengan jiwa aku. Aku memang suka baca buku tapi aku bukan kaki novel sebab tak banyak novel yang boleh bagi input pada aku. Bukanlah aku tak baca novel langsung, ada je novel yang aku suka contohnya Contengan Jalanan dan Cinta Granada. Kesimpulannya, buku yang aku suka ialah yang dapat membantu aku menambah ilmu, memperbaiki diri dan menguatkan iman pada Allah ---> ceh, ayat skema gila. Kalau untuk bacaan ringan aku suka komik-komik lawak ---> kantoi.

:: wallahu a'lam ::

istighfar oh istighfar

:: bismilahirrahmanirrahim ::

Salam Maulidurrasul. Maka penuhlah kat FB status-status dan link-link yang menyatakan cinta pada Rasulullah s.a.w. Alhamdulillah jika semua posts tersebut benar-benar lahir dari hati dan bukan sebab 'musim' mengingati Rasulullah s.a.w. Apapun, cinta perlu disertakan dengan bukti. Marilah kita membuktikan cinta dan kasih kita pada Rasulullah s.a.w bukan hanya pada hari maulidurrasul, tapi setiap saat sepanjang hayat dengan:
1) Mengamalkan sunnah-sunnah Baginda
2) Mencontohi akhlak Baginda
3) Membanyakkan selawat atas Baginda

Bercakap pasal sunnah Rasulullah s.a.w, cuba renungkan dah berapa banyak sunnah Baginda yang kita amalkan sehari-hari. Adakah kita sudah beristighfar setiap saat seperti dilakukan oleh Baginda (renungan untuk diri sendiri)? Sedangkan Rasulullah s.a.w yang maksum pun beristighfar setiap saat, kita yang banyak berdosa ni lagilah patut untuk sentiasa beristighfar. Kelebihan beristighfar sangat banyak, selain dikurniakan pahala kerana mencontohi Rasulullah s.a.w, dapat juga kita sucikan diri kita dari dosa yang sering kita lakukan samada secara sedar atau tak.

Kebetulan sekarang aku tengah mengulang surah Sad, ada cerita pasal Nabi Sulaiman a.s. yang diuji Allah, lalu Baginda memohon ampun dan memohon dikurniakan kerajaan yang hebat.

Dia (Sulaiman) berkata: "Ya Tuhanku, ampunilah aku dan anugerahkanlah kepadaku kerajaan yang tidak dimiliki oleh siapapun setelahku. Sungguh, Engkaulah yang Maha Pemberi". (Sad: 35)

Kemudian Kami tundukkan kepadanya angin yang berhembus dengan baik menurut perintahnya ke mana saja yang dikehendakinya, dan Kami tundukkan juga padanya syaitan-syaitan, semuanya ahli bangunan dan penyelam. (Sad: 36-37)

Perhatikan setelah beristighfar, Nabi Sulaiman membuat satu permintaan besar pada Allah dan Allah terus memperkenankan permintaan tersebut. Ternyatalah Allah sangat suka hamba-Nya yang beristighfar, bertaubat dan memohon ampun. Jangan ragu-ragu untuk bertaubat sebab Allah pasti akan mengampunkan dosa hamba-Nya yang beristighfar.

Dan hendaklah engkau memohon ampun kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah adalah amat Pengampun, lagi amat Mengasihi. (an-Nisaa:106)

Dan Rasulullah s.a.w. juga pernah bersabda:

Sesiapa yang selalu beristighfar, nescaya Allah akan menjadikan baginya kemudahan bagi setiap kesempitan, kesenangan bagi setiap kesedihan dan memberinya rezeki tanpa diduga olehnya. (HR Abu Daud)

Wah, begitu sekali kelebihan beristighfar. Selain dapat membersihkan dosa dan seterusnya menyelamatkan kita dari disiksa di akhirat nanti, ia juga sangat-sangat membantu untuk kita menjalani kehidupan di dunia ini. Jom amalkan sunnah beristighfar ini untuk kesenangan hidup di dunia dan akhirat, insyaAllah.

:: wallahu a'lam ::

Selasa, 17 Januari 2012

library oh library

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Sekarang dah pukul 9 pagi, jap lagi aku nak pergi John Rylands Library untuk study Genetics dengan Ain. Musim-musim exam ni kena datang awal, kalau lambat sampai library alamat takde tempat la untuk aku... penuh gila. Imah kata aku pelajar cemerlang sebab selalu dok kat library padahal kat library tu pun bukan 100% study, dalam 55% je kot. Selebihnya: makan, sembang, fesbuk, solat etc. Tapi aku tetap suka pergi library, itu memang hobi aku sejak kat UIA dulu bersama-sama Muni dan Sab.

Masa kecil dulu pun suka jugak kalau Abah hantar kitorang pergi library Shah Alam. Sekarang ni budaya minat library tu dah turun kat adik-adik aku yang kecil. Pantang cuti je mesti dorang nak pergi library sampai kami yang dah dewasa ni kena letak syarat kalau nak pergi library kena buat kerja dulu, macam kemas rumah ke, basuh baju, cuci tandas etc. Dorang pun anggap dapat pergi library tu sebagai reward, dan terus sanggup buat kerja tu semua demi nak pergi library.

Tapi kesukaan aku untuk ke library masa kecik tak sama dengan masa kat UIA, apatah lagi dengan masa sekarang ni. Kalau masa kecik, aku suka pergi library sebab nak carik buku cerita yang best-best, kalau tak sempat baca kat library siap pinjam bawak balik rumah. Kat UIA pulak, aku pergi library bukan untuk carik buku apatah lagi nak meminjam buku library. Tapi aku pergi sebab nak study untuk exam pasal kat bilik aku tak boleh fokus.

Kat sini pulak, aku pergi library bukan untuk carik tempat senyap untuk study. Aku dan Ain study kat lobi je yang memang diketahui umum akan kebisingannya. Memang saja taknak study kat tempat senyap sebab nanti lagi stressed kot. Antara sebab lain aku suka pergi library kat sini:
- Senang nak pergi makan
- Boleh exercise jalan kaki pergi balik library
- Duduk kat bilik rasa macam tak cukup oksigen sebab tak boleh bukak tingkap
- Time winter ni bilik aku sangat sejuk, heater tak cukup kuat
- Kat bilik ada katil dan duvet yang selesa tapi merbahaya
- Kat library boleh tengok pelbagai jenis manusia
- Kat library boleh usya orang
dan ada beberapa sebab lain.

Oklah aku kena siap sekarang untuk pergi library. Oh ya, musim exam ni John Rylands Library bukak 24 jam, jadi ramailah yang berkampung kat situ sampai bertikus dah tingkat bawah tu. Ini kisah benar walaupun kedengaran pelik. Memang aku geli tikus, tapi kadang-kadang terhibur jugak tengok gelagat cik tikus yang malu-malu bila nampak kitorang. Tikus pun suka pergi library, haha!

:: wallahu a'lam ::

Isnin, 16 Januari 2012

exam oh exam

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Jap, nak lap sawang-sawang kat blog ni jap. Fuhhh. Ok sebenarnya aku memang takde idea nak tulis apa, lagi-lagi dalam musim exam ni. Tak tahulah kenapa sejak dua menjak ni aku macam tak tau nak cakap apa, even dengan Ain pun aku banyak dengar je, tak banyak cakap. Aku dah berubah jadi pendiam ke? Oh lupa pulak aku memang pendiam dari dulu. Aku dapat momentum nak menulis ni pun sebab tadi baru lepas membebel (eh tadi kata pendiam? konpius!) kat Ain suruh dia tulis kat blog instead of tulis berjela-jela kat Facebook.

Sambil membebel kat Ain lepas habis exam Ophthalmic Investigative Techniques tadi, otak aku ligat berfikir sambil mengutuk diri sendiri, "Ceh cakap berdegar-degar, padahal blog sendiri pun bukan setakat dah bersawang, siap bertikus lagi". ---> ini namanya metafora (yeke? aku tibai je) bukan penipuan. Otak aku menyambung lagi, "Sampai bilik sat lagi wajib update blog, kang buat malu je kalau tiba-tiba blog Ain yang dibuka atas paksaan aku tu pulak yang lebih aktif dari blog si pemaksa.

Baik. Memandangkan sekarang musim exam, aku cakap pasal exam jela. Aku ada dua papers je, selain paper yang aku ambil tadi, ada satu lagi Jumaat ni iaitu Genetics of Eye Diseases. Walaupun satu daripada dua papers dah berlalu, tapi darjah keserabutan hidup masih berada pada tahap yang tinggi iaitu 78% sebab subjek Genetics adalah penyumbang terbesar pada keserabutan tersebut berbanding keserabutan yang disumbangkan oleh Investigative Techniques. Abaikan bahasa aku yang bajet macam ayat buku pasal kononnya banyak membaca jurnal, buku, lecture notes dan lain-lain bentuk penulisan skema.

Tapi sebenarnya aku tak patut cakap macam tu kat Genetics kan. Patutnya aku kena positif dan bersangka baik pada beliau. Yela-yela aku acah-acah je tadi, sebenarnya aku nak cakap Genetics tu ialah subjek kegemaran aku dan aku yakin akan skor dengan baik (eh baik je, kenapa tak cemerlang eh?) dalam subjek ni. Soalan: Cis tadi kata takde idea nak tulis apa, tapi sekarang dah panjang pulak mengarut-ngarut ni pehal? Jawapan: Sebab takde idea la jadi banyak mengarut. Kalau dah tau secara spesifik apa benda nak ditulis, takdelah meleret-leret macam ni. Macam aktiviti menggoreng esei masa exam la, orang yang ada points dalam kepala punya esei lagi pendek dari esei orang yang main tulis ikut kepala dia.

Ha, cakap pasal exam ni baru aku teringat nak tulis pasal cerita aku emosional sebelum exam tadi. Exam aku tadi start pukul 2pm, so sebelum tu aku taip SMS yang berbunyi... Jap, nak cek balik kat handphone. Ok bunyi dia dengan ketepataan ejaan 100%: "Salam. Hari ni adilah periksa, doakan adilah boleh jawab semua soalan dgn baik. Amin. Tk" dan send kat nombor Umi dan Abah. Umi balas (cek hp balik): "Wslm,stlh brusha & brdoa,lbih2 lg dlm musafir,Allah akn mkbulkn,INSYAALLAH". Eh mana Umi tahu aku dah berusaha dan berdoa? Aku tak bagitau pun. Hoho, sebenarnya maksud umi ialah: Kalau nak berjaya, sila berusaha dan berdoa.

Abah pulak balas (cek hp lagi): "Abg&umi dsna sntsa doakn kjyaan cmrlang buat adilah dnia &akhrt...amin." ---> aku salin bulat-bulat SMS abah sekali dengan typo-typo sekali. (Abg = Abah, dsna = di sini). Sila maafkan typo abah sebab beliau sudah berusia 58 tahun. Aku tau patutnya bila nak exam orang akan call mak ayah mintak maaf dan restu, tapi aku pulak hantar SMS je pastu ayat pendek pulak tu. Maafkan saya (apasal tiba-tiba sopan ni?), setiap orang ada cara masing-masing. Aku rasa macam baru je sembang lama dengan Umi kat telefon, kang kalau aku telefon lagi penat pulak dia nak layan aku sembang lagi, dah la waktu kat Malaysia tak sama dengan waktu sini.

Ya itu cuma alasan, mak ayah mana la yang tak seronok dapat sembang dengan anak-anak yang jauh di mata walau sesibuk mana pun mereka kan. Aku mengaku sebenarnya aku yang takut tersembang lama sebab banyak lagi topik yang aku tak habis hadam lagi tadi. Jadi aku hantar SMS je bagi menjimatkan masa. Bukan masalah caj telefon sebab aku guna Lebara mobile yang membolehkan aku call sesiapa pun di Malaysia pada kadar yang murah (tetiba jadi duta Lebara). Oklah stop talking nonsense. Sebenarnya aku nak cakap yang aku terharu dengan SMS-SMS dari Umi dan Abah tu.

Bila dapat SMS Umi tu, aku rasa lebih semangat sebab Umi semacam menaruh keyakinan yang tinggi pada aku padahal aku sendiri pun takdelah yakin mana sebelum tu. Aku sedar yang aku dapat sampai sini pun atas doa Umi, bukan atas hasil usaha aku walaupun kedatangan aku ke sini adalah atas keinginan aku sendiri bukan keinginan beliau. Tapi keinginan dan usaha aku takkan membawa aku ke sini tanpa doa Umi. Aku yakin akan hakikat ni. Sebak jap. Aku tau Umi yang sungguh-sungguh doakan aku dapat sambung Masters sebab dia tau itu impian aku. Umi tak cakap yang beliau doakan aku tapi aku tau dan yakin, semuanya atas berkat doa beliau. Sekarang dah keluar air mata.

Ya Allah rahmatilah kedua ibu-bapaku sebagaimana mereka mengasihi aku. Amin.

:: wallahu a'lam ::

Ahad, 1 Januari 2012

mahasiswa oh mahasiswa

:: bismillahirrahmanirrahim ::

Hari ni 01.01.12. Tahun baru. Seperti biasa pagi-pagi aku akan bukak Facebook untuk tengok perkembangan terbaru terutama kat Malaysia. Ada dua berita paling hangat kat News Feed pagi ni, pertama pasal sambutan tahun baru yang Islamik di Dataran Kemerdekaan Shah Alam menampilkan Ustaz Azhar Idrus dan Zizan Raja Lawak sebagai watak utama. Aku telefon Umi pagi tadi pun, Asim cerita pasal diorang pergi tengok sambutan tu. Huhu, jealous gak tak dapat pergi sambutan yang julung-julung kali diadakan tu. Apapun aku berbangga sebagai rakyat Selangor.

Satu lagi berita lain yang aku lebih tertarik ialah pasal keganasan polis terhadap mahasiswa yang berdemo di UPSI malam tadi (malam tahun baru). Aku tahu mahasiswa memang bukan 100% betul, tapi kita sebagai yang lebih dewasa kena faham jiwa dorang. Patutnya kita treat dorang macam anak-anak dan bukan sebagai musuh. Bila anak-anak buat silap, kita patut betulkan dengan berhikmah bukan dengan keganasan. Mahasiswa bukan pengganas cuma bila dorang nakkan sesuatu tu, mereka akan bersungguh-sungguh untuk dapatkan benda tu. 

Menggunakan keganasan tak akan melunturkan semangat mahasiswa, tapi akan memarakkan semangat  berkobar-kobar dorang dan malah ditambah lagi dengan api kebencian yang sebelum ni masih dapat dikawal. Keganasan tak membawa kebaikan pada dua-dua pihak. Api tak akan mampu dipadamkan oleh api. Dan lebih teruk lagi, keganasan tu bukan saja menimbulkan kebencian dalam kalangan mahasiswa yang terlibat tapi juga dalam masyarakat luar termasuk aku. Terus terang, aku menangis tengok video ni pagi tadi:

Sebab aku teringat adik-adik aku yang juga mahasiswa dan juga mempunyai semangat yang sama. Aku sendiri masa zaman mahasiswa (sekarang dah upgrade jadi mahasiTUA) pun punya semangat yang sama. Jiwa muda, darah muda, semangat membara, makin dihalang makin menjadi-jadi, tapi pasti ada cara untuk menangani, yang pastinya bukan dengan keganasan sebab itu cuma akan memburukkan keadaan. Mahasiswa bukan musuh untuk diserang, bukan juga anak kecil untuk dikongkong. Bayangkan anda ada anak sebaya dorang dan anak tersebut diperlakukan begitu sekali hanya disebabkan kenakalan yang kecil.

Entri ni memang agak emosi tapi masih tak menggambarkan keseluruhan emosi aku pasal isu ni. Selamat tahun baru 2012. Azam aku tahun ni ialah untuk menamatkan dua perkara iaitu masters dan zaman bujang.

:: wallahu a'lam ::